fbpx

YOIK – projctkoor voor jonge znagers

Yggdrasil

In Yggdrasil keert YOIK weer terug naar haar vertrouwde Scandinavische roots. Op het programma een aantal verrassende volkse stukken uit Noorwegen, Zweden, Finland en IJsland. 

Yggdrassil is de wereldboom uit het Noorse mythologische scheppingsverhaal de Edda, het symbool van de eindeloos vertakte vorm van dat wat is. Hij reikt van de onderwereld dwars door de mensenwereld naar de wereld van de goden en helden.

Concerten

16 november concert – Ichthuskerk
17 november concert – Duitse kerk

yggdrasil - YOIK

Over de muziek

In de muziekkeuze wordt aansluiting gezocht bij muziek die dichtbij de natuur staat of bij de cultuur van het land waar het uit komt. In de eerste 5 programma’s stond o.a muziek uit Scandinavië, de Baltische staten en de Balkan op het programma. Via de muziek proberen we invoelend met de achterliggende oorsprong en cultuur in aanraking te komen.

Over de naam Yoik

YOIK (ook wel Joik, luohti, vuolle, leu’dd, of juoiggusis) is de traditionele muziek van de Sami en een van de oudste muziekvormen in Europa. Bij het zingen van een yoik wordt niet óver iets of iemand gezongen, maar in een yoik wordt de essentie van iemand of iets bezongen. YOIK nam een bijzonder plaats in in de Samische tradities en had een religieuze/spirituele grondslag, waardoor het door het Christendom verboden werd. Nog steeds is er in een aantal kerken discussie over de plaats en het mogen inzetten van de yoik.